Avonturen van een PaardenPromovenda: onderzoek naar paardencoaching


Op 6 maart 2018 begon mijn reis. Een reis op weg naar een ambitie die ik al tijden koesterde. Maar ook gewoon een reis met de auto naar de andere kant van het land. Het zit namelijk zo, ik wil wetenschappelijk onderzoek naar paardencoaching doen. In het begin van 2018 trok ik de stoute schoenen aan en mailde ik een professor van de Open Universiteit. Al snel stond de afspraak gepland. Op deze gewone dinsdagochtend in maart hadden we afgesproken om te kijken welke mogelijkheden er zijn.

Vol enthousiasme en met een gezonde dosis zenuwen stond ik op de stoep. Ik werd warm welkom geheten en uitgehoord over mijn plannen. Met een big smile stapte ik een uur later weer in de auto: er werd positief gereageerd en bovendien direct meegedacht over het vervolg. Ik kwam in een stroomversnelling die enorm veel energie gaf: mijn collega onderzoekers kon ik een week later ontmoeten, er werd iemand aan de Rijksuniversiteit Groningen gevonden die de dagelijkse begeleiding wil doen en ik kreeg de handvatten die ik nodig had om een onderzoeksvoorstel te schrijven. Dat onderzoeksvoorstel is nu zo goed als af.

Wat is nu de reis die ik ga maken? Een wetenschappelijk promotieonderzoek is een onderzoeksproject waarbij een student die een academische master heeft afgerond, zich kan doorontwikkelen in het wetenschapsveld. Hiermee wordt een graad boven het masterniveau behaald: de PhD of doctorsgraad. Normaliter zijn er binnen onderzoeksprojecten financiële middelen om promovendi in dienst te nemen. In mijn geval is er geen beurs, dus zal ik mijn onderzoeksproject de komende jaren uitvoeren naast andere (betaalde) werkzaamheden. De eindbestemming van deze reis is een proefschrift, een wetenschappelijk boekwerk waarin de resultaten van het onderzoek te lezen zijn.

Onderzoek Paardencoaching

Paardencoaching: het benutten van het contact tussen mens en paard om de doelstellingen van een cliënt te behalen.

Het landschap waar ik doorheen zal trekken, is de wereld van de paardencoaching. Een samenkomst van psychologie en paarden. Zoals sommige mensen verliefd worden op een vakantiebestemming, ben ik verliefd geworden op dit landschap. Een landschap  die ik graag nog beter wil leren kennen. Kennis die ik graag wil delen met andere mensen, met jullie! Mijn collega paardencoaches, collega wetenschappers, collega psychologen, paardenliefhebbers en vrienden. Daarnaast wil ik graag dat dit landschap voor meer mensen toegankelijk wordt, bijvoorbeeld mensen die lijden aan een psychisch probleem. De focus van mijn reis ligt op die plekken waar paardencoaching meerwaarde heeft voor psychisch kwetsbare mensen.

In mijn metaforische reis sta ik nu op het perron, mijn ticket in handen, wachtend op de trein. Hoe de reis ook zal lopen, één ding weet ik zeker: het wordt een avontuur waarbij ik veel mooie mensen en dieren mag ontmoeten en prachtige plekken mag gaan onderzoeken. Reizen jullie met mij mee?

– wetenschappelijk onderzoek naar paardencoaching – paardencoaching evidence-based? –