Avonturen van een PaardenPromovenda: de enige juiste manier?


De enige juiste manier. Het is nogal een ding in paardenland. Of we het nu hebben over de enige juiste manier om een paard te houden, een paard te trainen of een paard in te zetten bij equine-assisted interventies. Zoveel stromingen, zoveel meningen. Wat is nu dé waarheid? Is die vraag eigenlijk wel te beantwoorden?

Er zijn tientallen horsemanship programma’s die je uitleggen welke technieken je moet toepassen om je doelen te bereiken. Elk programma is uniek en toch weten mensen met deze verschillende technieken vergelijkbare doelen te bereiken. Dat kan toch eigenlijk niet als er maar één juiste manier is? Linda Kohanov (2001) en Mark Rashid (2005) weten in hun werk de kern te raken: het gaat niet om de techniek. Het gaat erom dat technieken aangepast worden aan de situatie. Afstemming van doelen en technieken op de kwaliteiten van mens en paard. Afstemming tussen mens en paard. Door horsemanship programma’s leren we “luisteren” naar het paard: sensitief en responsief omgaan met wat het paard communiceert. We streven naar een situatie waarin wij het paard begrijpen en het paard ons begrijpt. Om afstemming te kunnen bereiken, moeten we leren wat het paard communiceert met verschillende gedragingen en wat ons gedrag communiceert met het paard.

horsemanship equine-assisted paardencoaching

Over afstemming gesproken.

Op het IAHAIO symposium in Amsterdam hoorde ik van veel verschillende collega’s hoe zij paarden benutten bij equine-assisted interventies. Zoveel collega’s, zoveel manieren. Niet alleen de toegepaste interventies variëren sterk, ook de doelen en doelgroepen variëren. Het is dan eigenlijk niet raar dat iedereen het anders doet: iedereen doet wat werkt om de doelen van hun doelgroep te bereiken. Net als bij horsemanship, draait het bij equine-assisted interventies om het vinden van afstemming. Zoeken naar een afstemming tussen de cliënt* met zijn of haar hulpvraag en de interventie. Net als dat we bij horsemanship paardengedrag goed moeten leren begrijpen, moeten we bij equine-assisted  interventies de behoeften van onze doelgroep, paardengedrag in het algemeen en de unieke eigenschappen van de ingezette paarden goed begrijpen.

De enige juiste manier, als absolute waarheid, bestaat dus eigenlijk niet. Wel valt te beargumenteren dat de ene interventie beter aansluit bij de behoeften en/of hulpvraag van de cliënt dan de andere interventie. Als we de werkingsmechanismen achter verschillende equine-assisted interventies beter leren kennen, kunnen we toegepaste interventies optimaal afstemmen op de behoeften van onze doelgroep. Een duidelijk werkingsmechanisme geeft ons daarnaast handvatten om aan buitenstaanders uit te leggen wat we doen en waarom het werkt. Samen met jullie hoop ik dat werkingsmechanisme te kunnen identificeren.


* Waar cliënt staat kan ook klant, coachee, leerling, hulpvrager of deelnemer worden gelezen

– wetenschappelijk onderzoek naar paardencoaching – paardencoaching evidence-based? –