De PaardenPromovenda: met een slakkengang


In de reis van het leven heeft het kind geen haast. Elke stap in de ontwikkeling gaat met vallen en opstaan, onderzoeken en ontdekken. Als het kind op de billen valt, lacht het kind: oepsie! Weer wat geleerd! Het kind neemt de tijd, zonder aannames onderzoekt het kind hoe de wereld om zich heen werkt. Wetenschap is met de naïviteit van het kind bevragen wat door iedereen als vanzelfsprekend wordt beschouwd. De kunst van de wetenschap is het durven twijfelen aan dat wat vanzelfsprekend lijkt. Als een kind dat de wereld ontdekt: ik weet het niet, dus ik onderzoek het. Soms vinden we bewijs dat hoe we denken dat het zit, klopt. Soms vinden we dat het toch anders zit. Helemaal niet erg, want we hebben weer wat geleerd! Een goede reden om te lachen dus, als je op je billen valt.

wetenschappelijk onderzoek naar paardencoaching

Met een slakkengang vooruit.

Wetenschap is de cyclus van twijfelen, vragen stellen, onderzoeken en ontdekken. Net als een kind, kun je maar beter geen haast hebben. Wetenschap gaat met vallen en opstaan: een idee uitwerken en feedback verwerken. In elke ontwikkelingsfase van een onderzoekproject kijken er mensen mee. Mensen die met je mee twijfelen en vragen stellen. Het houdt je scherp, maar het kost ook tijd. Met een slakkengang kruip je voort. Geen wonder dat er vier jaar staat voor een promotieonderzoek en dat bovendien veel promovendi uitlopen!

Er zijn nogal wat collega’s die hun blik werpen op mijn onderzoeksvoorstel: mijn hoofdpromotor en copromotor, die inhoudelijk veel kennis hebben van het onderzoeksgebied en de onderzoeksmethoden. Ook kijkt een commissie van de Open Universiteit mee. Zij beoordelen of het onderzoeksvoorstel voldoet aan de strenge criteria die kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek stimuleren. Uiteindelijk waarborgen we op deze manier de kwaliteit van mijn onderzoek, zodat de bevindingen een toegevoegde waarde hebben voor de antrozoölogie en de praktijk van paardondersteunde psychotherapie en coaching (paardencoaching). Op dit moment ben ik aan het wachten op het oordeel van de Open Universiteit: mag ik verder met mijn plannen?

Globaal kan ik je nu wel ein-de-lijk vertellen wat ik ga doen. Mijn onderzoek kent drie fasen: in de eerste fase ga ik een systematisch literatuuronderzoek doen, waarbij ik bestaande (wetenschappelijke) literatuur ga onderbrengen in een nieuw, overkoepelend theoretisch kader. In de tweede fase speel jij, mijn collega die coaching en/of psychotherapie met behulp van paarden geeft,  de centrale rol. In de tweede fase ga ik namelijk door middel van een online vragenlijstonderzoek bestuderen wat we in de praktijk doen en hoe dat zou kunnen werken. In de derde fase bouw ik hierop voort en ga ik de werkingsmechanismen van paardondersteunde psychotherapie en coaching (paardencoaching) in de praktijk bestuderen. Wat gebeurt er tussen mens en paard? Wat maakt het contact tussen mens en paard heilzaam? Jouw bijdrage aan dit onderzoek is onmisbaar! Samen met jou en onze collega’s kunnen we de positieve ontwikkelingen in ons werkveld kracht bijzetten. Wetenschappelijk onderzoek naar paardencoaching en paardondersteunde psychotherapie doen we met elkaar.

– wetenschappelijk onderzoek naar paardencoaching – paardencoaching evidence-based? –