De PaardenPromovenda: samen sterker


het fluitsignaal klinkt, de deuren sluiten. Voordat je het weet raas je met 140 kilometer per uur tussen de weides en bebossing door. Een borrelend gevoel neemt je lichaam over. Nu gaat het écht beginnen. Het geweldige nieuws is binnen, met lovende feedback van de onderzoekscommissie is mijn onderzoeksvoorstel geaccepteerd! Het is definitief, het onderzoek naar paardondersteunde activiteiten, coaching (paardencoaching) en psychotherapie mag starten.

Een dynamische maar ongelofelijk leuke fase laat ik achter me. De eerste lessen over flexibiliteit, omgaan met feedback, openheid voor andere zienswijzen en doorzettingsvermogen zijn geleerd. Staand op dat perron, mijn reisplan in de vorm van een onderzoeksvoorstel nog vast te stellen, hebben de eerste reisgenoten zich gemeld. Een samenwerking met twee Nederlandse en een Zwitserse universiteit is tot stand gekomen en mooie projecten komen op mijn pad.

Paardencoaching

Samen sta je sterker

De euforie mag er zijn, maar de realiteit dringt snel weer door. Want wat heb ik nu meer gedaan, dan even in de trein stappen? De echte reis moet nog beginnen. Teamwerk. Dat is het woord dat mij te binnen schiet als ik denk aan wat er komen gaat. Een promotieonderzoek doe je samen. Als buitenpromovenda, zonder aanstelling in dienstverband en zonder andere financiële steun, geldt dat des te meer. Teamwerk met hoofd- en copromotoren, om het onderste uit de kan te halen als het gaat om de kwaliteit van het onderzoek. Teamwerk met professionals in het werkveld, om het onderzoek zo dicht mogelijk bij de praktijk te houden. En wat zeker niet vergeten mag worden, teamwerk met mijn vrienden en familie, die de steken die ik laat vallen liefdevol opvangen.

Een project als dit vraagt offers. Offers in tijd, geld en zorgen. Deze reis is zeker geen luxe cruise, maar een reis van het soort “backpackend door een land waar je de taal niet spreekt”. Samen sta je echt sterker, in een onderneming zoals deze. Goede gidsen, een vriendelijke bevolking en mensen die vanuit het thuisfront een oogje in het zeil houden. Volgens mij een sterk begin! Laat dat borrelende gevoel maar bestaan, want genieten van het moment, dat houdt de reis de moeite waard.

– wetenschappelijk onderzoek naar paardencoaching – paardencoaching evidence-based? –